"Wat, nog een Ender fan-mod?" Ja inderdaad!

Ender 3D Pro heated head fan mod

Ender 3D Pro heated head fan mod

Wat is er zo speciaal aan deze mod? Nou, het is een mod die minder moeite kost en gemakkelijker te bouwen is. En de kosten zijn vergelijkbaar met die van andere oplossingen, of misschien wel minder.

Het meest belangrijke is dat het niet nodig is om de standaard ventilatormontage te wijzigen. Ook hoeft er geen nieuwe bedrading getrokken worden naar de elektronicabehuizing van de Ender.

De enige uitdaging: je zult enige vaardigheid met solderen moeten hebben.

Dat het allemaal niet ingewikkeld is, hoop ik in het navolgende uit te leggen en te laten zien.

Het begin

Wie voor het eerst een Ender 3D pro heeft opgestart, zal onmiddellijk het hoge en irritante geluid van de ventilator voor de heated head zijn opgevallen. Tel daarbij op het eveneens nare geluid van de aandrijving van de stappenmotoren, dan zal menigeen zich vragen waar ze zich mee hebben ingelaten.

Over de sturing van de stappenmotoren zullen we het hier niet hebben. Daar is op het internet voldoende over gepubliceerd, inclusief de oplossing, welke het vervangen van het driver board inhouden.

Hier beperk ik mij tot de ventilator van de heated head en de oplossing die ik bedacht heb. Ik ben begonnen mij in te lezen met allerlei artikelen op het internet over dit onderwerp. Maar geen van allen kon mij bekoren. Met uitzondering van een aanbevolen vervanger voor de ventilator. Daarover echter later meer.

Volgens mij kon het allemaal simpeler, zonder allerlei ingewikkelde aanpassingen en aanverwante zaken. Ik wilde gewoon de ventilator vervangen en dan het liefst zonder poespas. En als het kan ook nog een niet al te grote aderlating voor de beurs, die van een hobbyist toch al niet groot is.

Keuze van de ventilator

Zoals al gezegd, met mijn naspeuring voor een stille ventilator, kwam ik al snel tot de conclusie, dat de meest gebruikte ventilatoren in deze mods van het fabricaatNoctuazijn. Hier wordt een 40x40x10mm 12 volt dc 3-draads ventilator gebruikt (NF-A4x10 FLX), twee draads aangesloten. De 3e draad voor toerenregeling wordt niet gebruikt.

Sommigen beweren misschien dat de capaciteit minder is dan die van de originele ventilator die Ender gebruikt. Maar onder normale omstandigheden is de capaciteit voldoende, zeker als deze altijd op maximum toerental gebruikt wordt.

Merk op dat ventilatoren van het merk Noctua niet goedkoop zijn, maar wel die nog redelijk betaalbare zijn, met een laag geluidsniveau.

De oude ventilator verwijderen

Nadat we de Ender spanningsloos hebben gemaakt, kunnen we de oude ventilator gaan verwijderen. Dit zou geen rocket science moeten zijn, met de inbussleutel die bij de Ender werd geleverd.

Hiermee worden de twee schroeven waarmee de ventilatorkap vastzit, verwijderd en opzij gelegd. Vervolgens moet de koelventilator uit de ventilatorkap worden verwijderd. Bewaar de 4 schroeven en het koelkanaal op een veilige plaats, want we zijn ze naderhand nog weer nodig.

Nu kunnen de vier schroeven waarmee de hoofdventilator aan de binnenkant van de ventilatorkap is bevestigd, worden verwijderd. Leg ook de schroeven opzij. Nu kan de ventilator van het deksel worden verwijderd. Het kan enige inspanning of het gebruik van een kleine tang vergen om de ventilator eruit te krijgen.

Draden oude ventilator afknippen

Zodra de ventilator loskomt van de kap, moeten de draden die er naartoe lopen worden doorgeknipt. De volgende keer hebben we de draden weer nodig en hoe langer hoe beter, dus knip zo dicht mogelijk bij de oude ventilator af.

Als je van plan bent de oude ventilator voor een ander project te gebruiken, knip dan de draden door waar ze in de ventilatorkap komen. Hierdoor blijft er voldoende lengte over om de nieuwe ventilator aan te sluiten.

De voeding van de nieuwe ventilator

Zoals je misschien wel weet, wordt de oude Ender-ventilator aangedreven door 24 volt gelijkstroom. En de Noctua-ventilator wordt geleverd op 12 volt gelijkstroom. We hebben hier dus te maken met een mismatch. Er zijn talloze instructies op internet te vinden die suggereren dat u een goedkope buck-converter in Chinese stijl moet kopen. Dat kan, maar het heeft twee nadelen.

Het is een relatief grote module, meestal zo'n 2 bij 4 bij 1 cm. We moeten dus een geschikte plek vinden om hem te monteren, meestal de elektronicabehuizing van de Ender. En we hebben maar een paar tientallen milliampère nodig, terwijl de buck-converter 2 of meer versterkers kan leveren. Dus al met al is het een beetje overdreven.

Er is echter een elegantere oplossing. Elektronica-ingenieurs zijn redelijk bekend met de 3-pins lineaire spanningsregelaars in 78xx-stijl. Het is mogelijk om er één te gebruiken, de 7812, die 12 volt levert bij maximaal 1 ampère. Het nadeel is dat hij het verschil tussen 12 en 24 volt omzet in warmte. In dit geval niet veel, maar toch is het niet erg efficiënt.

Het beste van twee kanten

Sommige fabrikanten hebben dit ook gerealiseerd en komen met een oplossing, waarbij ze een miniatuur-buck-converter plaatsen in bijna hetzelfde formaat als een behuizing in 78xx-stijl. Dit maakt een veel compacter ontwerp van deze mod mogelijk. En zoals we zullen zien, kan dit worden gedaan zonder enige wijziging in de elektronicabehuizing van de Ender.

Zoals gezegd maken sommige fabrikanten dit soort spanningsregelaars nu. En elke goede wederverkoper van elektronica-onderdelen heeft een merk van deze regelaar in zijn programma. Kies er gewoon een die voor u het gemakkelijkst te verkrijgen is. Het hier gebruikte type is de R-7812-0.5 van Recom. Hij kan 0,5 ampère leveren, wat ruim voldoende is voor onze behoeften van 50 milliampère.

De nieuwe ventilator installeren

Voordat we de nieuwe ventilator kunnen installeren, moeten we de draden afknippen. We hebben de connector ook niet nodig. Knip de lengte van alle drie de draden af op 50 mm. Isoleer vervolgens de gele draad van de toerenteller met een stukje krimpkous. Wij zullen deze draad niet gebruiken.

Monteren nieuwe ventilator

Monteren nieuwe ventilator

Monteer vervolgens de ventilator met behulp van de originele schroeven met de draden naar de onderkant van de ventilatorkap gericht. Het is de kant die naar het printerbed wijst wanneer deze is gemonteerd.

Op de foto rechts is de achterkant van de ventilatorkap te zien. Let op de gele draad, die netjes tussen de ventilator en de onderrand van de ventilatorkap is gevouwen.

Voedingsaansluiting ventilator

De stroomaansluiting van de ventilator bestaat uit een stuk van een gepaarde zwarte en rode draad. U kunt elk type gebruiken dat u beschikbaar heeft. Hier gebruiken we een stukje van een reserve servomotor 3-draads verlengkabel, waarvan de derde witte draad is afgeknipt.

✋ Gebruik niet de overgebleven draden die van de Notua-ventilator zijn afgeknipt. Deze zijn te kort. U kunt echter een van de langere kabels gebruiken die bij de Noctua-ventilator worden geleverd.

De aansluitdraad van de ventilator wordt tussen de bovenkant van de ventilator en de bovenrand van de ventilatorkap geleid. De ventilatorkap blijft op dezelfde plek zitten als de oude voedingskabels.

✋ Voer dit verbindingsdradenpaar nog niet in, dat zal moeten wachten nadat we klaar zijn met het installeren van de regelaar. Voor deze operatie gaan we naar de volgende foto.

De spanningsregelaar monteren

De volgende stap is het monteren van de regelaar. Zoals op de foto te zien is, is deze rechtsonder in de ventilator gemonteerd. Gebruik wat superlijm om de regelaar op zijn plaats te bevestigen.

Monteren spanningsregelaar

Monteren spanningsregelaar

Nu is het tijd om onze bedrading aan te sluiten. Dit is redelijk eenvoudig, dus we zullen ons niet bezighouden met een schema.

De regelaar heeft drie pinnen. Als u de regelaar voor u plaatst en de tekst zichtbaar en leesbaar is, zijn de pinnen genummerd van 1 tot en met 3, van links naar rechts.

Pin 1 is de ingang, waar de positieve kant van de 24 volt gelijkstroom van de ventilatorvoeding van de Ender op wordt aangesloten.

Pin 2 is de middelste aansluiting waar zowel de minpool van de Ender als de ventilator op aangesloten zijn.

Pin 3 is de uitgang van de regelaar. Deze pin levert de positieve 12 volt DC-voeding voor de ventilator.

De spanningsregelaar vast solderen

De draden van de ventilator zijn onder de regelaar gevouwen. Begin eerst met het solderen van de rode draad van de ventilator. Dit is de 12 volt DC-draad en wordt aangesloten op pin 3 van de regelaar. Duw eerst een stuk krimpkous om de soldeerverbinding over de draad te isoleren en soldeer deze vervolgens aan de pin.

Nu komen de negatieve draden van de ventilator en het nieuwe verbindingsdradenpaar (beide zwart). Strip beide draden en draai ze in elkaar. schuif nog een stuk krimpkous over de draden en soldeer deze aan pin 2, de middelste aansluiting.

De derde en laatste draad is de resterende rode draad van het nieuwe verlengdraadpaar. Duw opnieuw eerst een stuk krimpkous over de draad voordat u deze aan pin 1 van de regelaar soldeert.

Controleer je soldeerwerk en duw vervolgens de stukjes krimpkous over de soldeerverbindingen. Gebruik bij voorkeur een warmtepistool om de stukjes krimpkous af te werken. Nu kunt u het verlengsnoer naar de bovenkant van de ventilatorkap leiden.

Alles in elkaar zetten

We zijn nu klaar om alles weer in elkaar te zetten. Er zijn verschillende stappen betrokken bij dit proces. We moeten de koelventilator opnieuw installeren en de nieuw toegevoegde ventilator aansluiten met de oude ventilatordraden die uit de elektronicabehuizing van de Ender komen.

Monteren nieuwe ventilator

Aansluiten nieuwe ventilator

De koelventilator terug plaatsen

Deze stap is vrijwel hetzelfde als het verwijderen van de koelventilator, maar nu in omgekeerde volgorde. Zorg ervoor dat u het koelventilatorkanaal goed aansluit en beschadig het niet bij het vastdraaien van de schroeven waarmee het vastzit.

De montagegaten in het kanaal zijn tamelijk kwetsbaar en als u te veel kracht uitoefent bij het vastdraaien van de schroeven, kan het montagegat gemakkelijk in zijn geheel breken of afbreken.

De ventilator aansluiten

Voordat we onze nieuw geïnstalleerde ventilator opnieuw kunnen aansluiten, moeten we beslissen waar we de kruising met de oude stroomdraden willen plaatsen.

De meest voor de hand liggende plek zou zijn als ze goed beschermd en gemakkelijk toegankelijk zijn. Dat zou de kabelboom zijn die uit de elektronicabehuizing komt.

Om goede toegang te krijgen, moeten we het uiteinde van dit weefgetouw vrijmaken door de kabelbundel aan het uiteinde, dat zich het dichtst bij de printkop bevindt, af te knippen. Dan kunnen we de beschermkap terugschuiven om toegang te krijgen tot de weefgetouwdraden. Houd hem op zijn plaats met een klem of iets dergelijks, zoals de wasknijper op de foto

De draden op lengte knippen

Het volgende is het op lengte knippen van de draden. Voor een juiste installatie moet u eerst het nieuwe ventilatordradenpaar uitlijnen met de draden van de koelventilator, alsof deze al gemonteerd zijn. Op deze manier hebben we na montage geen grote hoeveelheid draad meer. 👉 Maar voeg ca. 5 mm extra voor strippen en soldeerverbindingen.

Dan moeten we het nieuwe draadpaar uitlijnen met het oude draadpaar in de draadboom. Nu komt het probleem: je moet beide draadparen afknippen, maar zorg ervoor dat de snede in de zwarte draden ongeveer 15 mm verwijderd is van de snede in de rode draden. De afbeelding hierboven zou dit hopelijk wat duidelijker moeten maken.

Het doel van deze manier van doorknippen van de draden is om ervoor te zorgen dat de verbindingen van de rode en de zwarte draden elkaar niet raken, zelfs niet als de isolatie beschadigd raakt. Zo wordt kortsluiting in de ventilatortoevoer voorkomen.

Vergeet niet: Voordat u de draden aan elkaar soldeert, schuift u er een stuk krimpkous overheen ter isolatie van de soldeerverbinding. Over ervaring gesproken... 😏

De gemonteerde ventilator

De gemonteerde ventilator

Alles gereed !

We zijn er nu bijna. Nadat u heeft gecontroleerd of de verbindingen stevig zijn gesoldeerd, schuift u de krimpkous over de verbinding en drukt u deze met het warmtepistool over de verbinding. Zorg ervoor dat u de andere draden of de beschermhoes niet beschadigt.

Nu kunnen we eindelijk de gemonteerde ventilatorkap weer op de printkop monteren. Schuif vervolgens de bescherming terug naar het uiteinde van de draadboom en zet deze weer vast met een kabelbinder.

Dat is alles! U kunt nu genieten van een nog stillere Ender 3D Pro-printer 😄.

HBL - 05 feb 2024 - v1.1